Front Page

Welke verschillende soorten trekpaardenrassen kennen we

Welke verschillende soorten trekpaardenrassen kennen we?

Net als bij vrijwel alle diersoorten zijn er onder de paarden ook verschillende rassen. Eén van deze rassen wordt gevormd door de trekpaarden. Dit aparte ras onder de paarden is ontstaan door een jarenlange selectie van generaties en het fokken hiervan. Trekpaarden staan van oudsher bekend om hun werkkracht. Ze hebben een behoorlijke spierkracht, waardoor zij zware voorwerpen voort kunnen trekken. Daarnaast zijn de meeste trekpaarden gehoorzaam en daardoor relatief makkelijk te trainen. Uiteraard zijn er binnen het paardenras ‘trekpaard’ ook weer verschillende soorten te onderscheiden. In onderstaande tekst worden er een aantal uitgelicht.

Belgian Draft horse and Goatman is a pygmy goat

Belgisch trekpaard

Het Belgische trekpaard is te herkennen aan zijn grove bouw. Zo heeft dit paard een sterk en grof geraamte, grote en krachtige spieren en is het daarnaast redelijk groot. Daarnaast is het rustige temperament kenmerkend voor dit type trekpaard. Het Belgisch trekpaard is al eeuwenoud. Dit paardensoort werd van de 11e tot de 16e eeuw namelijk al gebruikt als oorlogspaard in Brabant. Vervolgens werd het paard met name ingezet om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw en in de haven. Daarnaast is het Belgisch trekpaard ook gebruikt voor het voorttrekken van postkoetsen en schepen.

 

Ardens trekpaard

Ardens trekpaard

Dit trekpaard is, zijn naam zegt het eigenlijk al, afkomstig uit de Ardennen. De Ardenner heeft een grote invloed gehad op het oorlogspaard uit de Middeleeuwen. Daarnaast wordt dit trekpaard door veel mensen gezien als de voorvader van de meeste trekpaarden. Doordat het Ardens trekpaard al genoemd wordt door Julius Caesar, gaat men er vanuit dat dit trekpaardenras al meer dan 2000 jaar oud is. De Ardenner werd vroeger gebruikt tijdens oorlogen en deze paarden overleefden het vaak. In de latere jaren werd dit type trekpaard met name ingezet bij bosbeheer en bosexploitaties. Kenmerken van dit paard zijn de vriendelijkheid en gehoorzaamheid. Regelmatig wordt dit paard dan ook de ‘vriendelijke reus’ genoemd. Het paard is daarnaast ook bijna niet moe te krijgen en kan daarom urenlang achtereen intensief werk verrichten.

Vlaams trekpaard

Vlaams trekpaard

Een derde type trekpaard is het Vlaams trekpaard. Dit trekpaard werd vanaf 1886 min of meer verdrongen uit België door het Brabantse paard en de Ardenner. De reden hiervoor was dat de Belgen een eigen trekpaardenras wilden creëren. Het Vlaamse trekpaard werd daarop massaal geëxporteerd naar voornamelijk de Verenigde Staten en Canada. Hier stond het paard bekend onder de naam Belgian Horse en werd het paard zeer gewaardeerd. Het Vlaams trekpaard keerde pas in de jaren ’90 terug naar België, doordat het door diverse fokkers weer terug werd gehaald.

Meer informatie over trekpaarden

Wil jij meer te weten komen over de verschillende soorten trekpaarden? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Op het internet is veel informatie te vinden, maar je kunt de info ook uit boeken halen. Er worden namelijk geregeld boeken over trekpaarden met korting aangeboden. Daarnaast vind je op tweedehands websites vaak aanbiedingen & korting op materialen over trekpaarden. Tevens kun je natuurlijk zelf richting België gaan om trekpaarden te ontdekken. Hiervoor kun je het beste een auto huren en door de fokkersgebieden trekken. Ben jij nog op zoek naar een goedkope auto? Hier krijg je korting op een auto huren met Europcar en Hertz. Op deze manier kun jij voor betrekkelijk weinig geld toch op zoek naar de oorsprong van de trekpaarden.