FAQ

FAQ

Welke verschillende soorten trekpaarden zijn er?

Er zijn verschillende soorten trekpaarden. Wanneer we ons echter richten tot de trekpaarden in Belgisch Limburg zien we dat het Belgische trekpaard, het Ardense trekpaard en het Vlaamse trekpaard de belangrijkste soorten zijn. Deze zijn stuk voor stuk al jarenlang aanwezig in België. Het Vlaamse trekpaard werd echter enige tijd geweerd, maar is sinds de jaren ’90 weer terug in het land.

Waar werden/worden trekpaarden voor gebruikt?

In de beginjaren werden trekpaarden met name gebruikt tijdens oorlogen. De paarden waren groot en sterk en daardoor ideaal om je snel op te verplaatsen. Na de oorlogen werden trekpaarden ingezet op het land. Door hun spierkracht konden zij zonder al teveel moeite zware landbouwwerktuigen voorttrekken. Dit maakt het werk als landarbeider een stuk makkelijker. Tegenwoordig worden trekpaarden niet vaak meer gebruikt op het land, maar bijvoorbeeld in de bossen of voor het voorttrekken van bijvoorbeeld een oude koets tijdens speciale gelegenheden.

Waar worden trekpaarden door gekenmerkt?

Trekpaarden zijn met name te herkennen aan hun grote bouw. De paarden zijn een stuk groter dan een ‘gewoon’ paard. Deze paarden zijn niet alleen een stuk grover gebouwd, maar hebben daarnaast ook nog eens heel wat meer spieren. Dit wil echter niet zeggen dat je ook bang hoeft te zijn voor deze reusachtige paarden. Ze zijn namelijk bijzonder vriendelijk en gehoorzaam. Sommige trekpaarden worden dan ook weleens ‘vriendelijke reus’ genoemd.

Waarom moet een paard geborsteld worden?

Wanneer een paard veelal buiten is en er bijvoorbeeld regelmatig een ritje op gemaakt wordt, komt er rommel op de vacht. Daarnaast verliest een paard ook af en toe wat van zijn haren. Indien je hier niets aan doet en de volgende keer gewoon weer het zadel over het paard gooit, ontstaan er wondjes. De rommel en haren schuren namelijk over de huid van het paard. Dit voorkom je door je paard voor en na een ritje altijd goed te borstelen. Zoek jij nog een borstel? Die schaf je hier goedkoop aan dankzij deze kortingscodes voor Bol.com.

Is borstelen van het paard alleen voldoende?

Veel mensen denken dat het borstelen van een paard volstaat. Dit maakt inderdaad de kans op wondjes minder, maar is niet voldoende. Zeker niet wanneer jij regelmatig een ritje maakt op je paard. In dat geval is het namelijk verstandig om ook zijn hoeven te controleren. Hier kunnen namelijk steentjes tussen gaan zitten. Indien je hier nooit naar kijkt, kan dit er na verloop van tijd voor zorgen dat het paar kreupel gaat lopen. Ook hulpmiddelen om de hoeven schoon te maken schaf je aan met deze kortingscodes voor Bol.com.

Hoe train je een paard?

Een paard is een dier dat betrekkelijk goed te trainen is. Het is echter wel van belang dat je van tevoren weet met wat voor een doeleinde je begint aan de training. Wil jij je paard bijvoorbeeld in kunnen zetten voor bepaalde werkzaamheden? Of is het de bedoeling dat jullie deelnemen aan wedstrijden. Neem dit altijd mee wanneer je start met de training. Het is van belang dat je vooral niet te hard van stapel loopt. Neem de tijd voor de training, dan boek je het meeste resultaat.

In welke mate is de band tussen paard en trainer/trainster van belang?

Dit is misschien wel het belangrijkste wanneer jij je paard wilt trainen. Heb je het idee dat jullie elkaar nog niet volledig vertrouwen? Dan heeft het vaak ook geen zin om te starten met de training. Een paard wil in dat geval namelijk niet alles doen wat jij ook wilt. Werk in dat geval eerst aan de vertrouwensband. Ga regelmatig bij je paard langs om hem gezelschap te houden of gewoon om hem even te borstelen. Hierdoor groeit jullie vertrouwensband relatief snel.

Zij paardenaccessoires en -benodigdheden ook met korting aan te schaffen?

Paardenaccessoires zijn doorgaans nogal duur, zeker wanneer je ze nieuw aanschaft. Wil jij hier niet zoveel geld aan uitgeven? Dan doe je er goed aan je te richten tot tweedehands kleding. Online kun je deze vaak met korting kopen. Op dergelijke sites worden producten namelijk vaak tegen korting aangeboden. Daarnaast verschijnen er op het internet regelmatig kortingscodes. Zo kun jij bijvoorbeeld deze kortingscode voor Bol.com gebruiken om accessoires en benodigdheden aan te schaffen.

Is het verstandig te bezuinigen op voeding voor paarden?

Nee, dit is niet verstandig. Zeker niet wanneer jij trekpaarden hebt. Trekpaarden moeten namelijk voedsel hebben met voldoende bouwstoffen en energie. Je wilt immers niet dat deze paarden halverwege hun werk ineens moeten stoppen. Kies dan ook niet voor de goedkoopste paardenvoeding. Wanneer jij toch wilt besparen op paardenvoeding, doe je er goed aan op aanbiedingen & korting te letten. Ook de grote merken geven namelijk betrekkelijk vaak korting. Koop in dat geval direct een voorraadje in, zodat je straks niet alsnog dure voeding hoeft te kopen.

Hoe leer je alles over dressuur?

Dressuur is één van de disciplines binnen het paardrijden. Veel mensen vinden het lastig om hun paard hier klaar voor te stomen. Geldt dit ook voor jou? Dan is het zaak je te verdiepen in de wereld van dressuur. Je kunt bijvoorbeeld op internet gaan zoeken naar informatie of boeken aanschaffen. Koop echter niet direct nieuwe boeken, maar richt je in eerste instantie tot boeken met korting. Deze vind je ook regelmatig op tweedehands websites.